Preskoči na vsebino

Novice

09. 09. 2021

Slovo režiserja

Poslovil se je Dejan Čretnik, režiser prenosov Pokala Vitranc, ki je bil visoko cenjen tudi v tujini.

V 55. letu starosti se je tiho in hitro poslovil režiser mednarodnega signala vseh večjih domačih športnih dogodkov, med njimi tudi Pokala Vitranc, kjer je v 90. letih preteklega stoletja zamenjal še eno legendo tega poklica, Staneta Škodlarja. 

Dejan je s svojim odličnim poznavanjem športa te predvsem tekmovalne proge in sposobnosti ter možnosti, ki jih omogoča televizija vsakoletno dodajal novosti v produkcijo mednarodnega televizijskega signala, ki je s Pokala Vitranc romal v domove več kot 320 milijonom gledalcev. 

V RTV Slovenija je že v desetletju po prevzemu režserske taktirke s strani mentorjev prevzemal najtežje mednarodne projekte in zrasel v spoštovanega režiserja, ki so mu bile zaupane naloge produkcije mednarodnega RTV-signala na olimpijskih igrah v Vancouvru, Sočiju, Pekingu, vabili so ga na seminarje in mednarodne zveze so mu zaupale vsebinske analize svojih športov in disciplin – ker se je vanj poglobil do zadnje vitre svojega bitja, ga razumel do popolnosti in mu znal kdaj vdahniti tisti "več", ki je gledalcem pred zasloni izvabljal vzdiha občudovanja.

Njegovi kolegi na RTV Slovenija so še zapisali: «V zadnjem obdobju ni bilo večjega športnega dogodka pri nas, ki ga ne bi ovekovečil v neposrednem prenosu. Planica, Pokal Vitranc, Zlata lisica, svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki, košarkarsko evropsko prvenstvo v Sloveniji in tekme nogometne reprezentance», ter dodali, «Odšla je pesniška duša našega poklica, režiser mednarodnega kova. Mnogo prerano.»

Nazaj na vse novice