Preskoči na vsebino

Novice

01. 03. 2022

Ruski in beloruski atleti ne bodo sodelovali na tekmovanjih FIS

Svet FIS se je danes sestal, da bi razpravljal o priporočilu Izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Po priporočilu Izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja, da vse mednarodne zveze ne dovolijo sodelovanja ruskih in beloruskih atletov na svojih tekmovanjih, ki je sledilo stopnjevanju varnostnih in varnostnih vprašanj, s katerimi se soočajo športniki in lokalni organizatorji, je Svet FIS v skladu s priporočilom MOK soglasno odločil, da s takojšnjim učinkom noben ruski ali beloruski športnik ne bo sodeloval na katerem koli tekmovanju FIS na kateri koli ravni do konca tekmovanja. Sezona 2021-2022.

Svet FIS ne sprejme zlahka odločitve, da nobenemu športniku ne dovoli udeležbe na katerem koli tekmovanju, in to počne le v skladu s statutom FIS, ki pravi, da "FIS svoje dejavnosti izvaja na politično nevtralen način", kar je temelj vrednot FIS, ki jih je sprejelo njenih 140 držav članic.

FIS poziva svoje nacionalne smučarske zveze, naj v teh težkih časih podprejo vpletene športnike, ko se vračajo na svoje domove, in k popolni podpori mednarodne smučarske skupnosti.

Svet je izrazil najgloblje in iskreno upanje, da se bo konflikt v Ukrajini hitro končal in da bo mednarodna športna skupnost lahko začela proces zdravljenja in znova tekmovala z vsemi prisotnimi športniki in narodi.

Kot je bilo že napovedano, FIS v solidarnosti s Smučarsko zvezo Ukrajine zagotavlja takojšnjo finančno, logistično in tehnično podporo ukrajinskim športnikom in ekipam, dokler se ne bodo varno vrnili domov.

Nazaj na vse novice