VITRANCcares

Bodite del Pokala Vitranc tudi letos in pomagajte mladim športnikom. Pošljite SMS s ključno besedo VITRANC5 na 1919

Pokal Vitranc v letošnjem letu praznuje častitljivih 60 let. Letošnja situacija je nekoliko drugačna, saj si ljubitelji belega cirkusa vrhunskih predstav ne bodo mogli ogledati v živo, lahko pa sodelujete v dobrodelni akciji #VITRANCcares.

#VITRANCcares

Pokal Vitranc bo letos v dobrodelni akciji #VITRANCcares združil moči z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Namen akcije je s pomočjo novega programa Botrstvo v športu pomagati nadarjenim mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij ter jim omogočiti boljše, bolj konkurenčne treninge in tekmovanja z vrstniki.

Celoten izkupiček od vaših donacij za vstopnice bo namenjen projektu Botrstvo v športu. Namen akcije je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let, pri razvoju in uresničevanju športnih potencialov.

Več o projektu Botrstvo v športu, ki od leta 2020 poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Olimpijskega komiteja Slovenije, si lahko preberete na povezavi: https://www.boter.si/botrstvo-v-sportu/

V kolikor bi se vsi v športu delujoči deležniki povezali pod okriljem Botrstva v športu – tako pravijo pri ZPM Ljubljana Moste-Polje –, je meja zagotovo le nebo. Brez pomoči novega projekta se marsikatera mlada športnica ali športnik ne bi (z)mogla izstreliti iz povprečja.

Bodite del 60. Pokala Vitranc in pomagajte, pošljite SMS s ključno besedo VITRANC5 na 1919

Stopimo skupaj in skušajmo športnim talentom iz socialno šibkejših okolij omogočiti enakovreden položaj.

Organizatorji Pokala Vitranc so se ob častitljivi 60-letnici spomnili na mlade športnike iz socialno ogroženih okolij.

Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, je ena najsrčnejših oseb v Slovenij, s sodelavci, prostovoljci in donatorji pa je izboljšala življenja številnih ljudi. »V okviru zares učinkovitih vseslovenskih humanitarnih programov, ki jih prizadevno uresničujemo na ZPM Ljubljana Moste Polje, smo zares veseli in hvaležni za vsako povezovanje. Še posebej, če sodelovanje temelji na naših glavnih vrednotah – odgovornosti, prizadevnosti, sočutju, transparentnosti in učinkovitosti. Vstopamo le v partnerstva, ki na spoštljiv način opozarjajo na pomen solidarnosti in medsebojne pomoči. Zato smo iskreno veseli, da so se organizatorji Pokala Vitranc, tradicionalnega tekmovanja v alpskem smučanju, ki je v srcih tako rekoč slehernega Slovenca, ob častitljivi 60-letnici spomnili na mlade športnike iz socialno ogroženih okolij. Ti brez pomoči pač nikoli ne bi mogli poseči po najvišjih športnih uspehih. To, da v časih nove realnosti kljub vsem težavam, s katerim se slovenski šport sooča, vodilni pri Pokalu Vitranc vseeno pomislijo na druge, na dobrodelnost, me navdaja z upanjem, da Slovenci še znamo stopiti skupaj. Šport nas je povezoval, nas povezuje in nas bo tudi v prihodnje. Okrepljen z dobrodelnostjo pa še toliko bolj! Hvala, iz srca hvala vsem, ki boste priskočili na pomoč nadarjenim mladim športnikom. Izkušnje potrjujejo, da je prav vsak vložek v mlade, ki imajo potencial, pa jim okoliščine ne omogočajo razvoja, bogastvo in uspešna pot naše skupne, lepše prihodnosti!"

Projekt Botrstvo v športu

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez prek Fundacije za mlade športnike iz socialno ogroženih okolij in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje s programom Botrstvo v Sloveniji sta se kot enakovredna partnerja odločila združiti moči na področju pomoči mladim nadarjenim športnikom in v oktobru 2020 ustanovila projekt Botrstvo v športu.

Namen projekta Botrstvo v športu je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let, pri razvoju in uresničevanju športnih potencialov. Glavni cilj projekta Botrstvo v športu je postati stabilen dodaten steber pomoči nadarjenim mladim športnikom, ki jim stalno ali občasno zmanjka sredstev za njihovo športno udejstvovanje.

Pravila delovanja projekta določa Pravilnik o izvajanju Botrstva v športu, sredstva se bodo v večini razdelila prek programa štipendij v okviru razpisa, na voljo pa bo tudi sklad za nujne ter posebne primere, ki zahtevajo hitro ukrepanje oziroma reševanje nastalega stanja. Če vsa sredstva tekočega leta ne bodo porabljena, se bodo v celoti prenesla v naslednje koledarsko leto.

Ambasadorja letošnje dobrodelne akcije sta naša nekdanja izvrstna smučarja, nosilca medalj z velikih tekmovanj, ki sta vitranško strmino preizkusila tudi sama, Urška Hrovat in Jure Franko. Oba dobro vesta, kaj pomeni pomoč mladi smučarki ali smučarju, tako moralna kot materialna, zato sta z veseljem in zagonom prevzela ambasadorsko vlogo projekta #VITRANCcares.

Jure Franko, ki ga poznamo tudi po srebrni olimpijski medalji iz Sarajeva leta 1984, se spominja belih koncertov. "V našem času je celotna estrada stopila skupaj, gledalci in navijači smo večkrat napolnili Halo Tivoli, ljudje so kupovali vstopnice. To je bila izjemna podpora športu, ki so je na podoben način deležni mladi športniki skozi projekt Botrstvo v športu, podporo mladim športnikom smučarjem - v tem primeru z akcijo #VITRANCcares. To so stvari, ki ti že takrat pomenijo ogromno, ko se oziraš nazaj, pa lahko samo rečeš: Hvala za podporo ljudi, hvala za dobroto vsem, ki so nam dajali spodbudo - moralno ali finančno, vse je izjemno dobrodošlo."


Urška Hrovat o Botrstvu v športu in pomoči mladim smučarkam in smučarjem meni: "Zdi se mi, da so takšni projekti pomembni predvsem zato, da lahko mlajšemu rodu pomagamo, da se lahko ukvarjajo s športom, ki jih zanima. Vemo, da je smučarija zelo drag šport, zato se mnogi mladi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za ta šport ne odločijo. Zelo lepa gesta predvsem s strani Pokala Vitranc, da v projektu sodelujejo z akcijo #VITRANCcares."